Sunt despăgubite victimele evenimentelor rutiere produse cu intenţie ?

Din păcate există evenimete rutiere în care autorul foloseṣte mijlocul de transport ca pe o armă ṣi aduce mari prejudicii, atât legate de viaţa ṣi integritatea corporală a unor persoane, cât ṣi de distrugerea unor bunuri.
Se pune problema despăgubirii acestor victime.
Ne încadrăm sau nu în condiţiile de despăgubire stabilite prin legislaţia din domeniul asigurărilor ?
Conform Ordinului CSA nr. 14/2011 asiguratorii….” acordă despăgubiri pentru prejudiciile produse prin accidente de vehicule, de care asiguraţii răspund delictual faţă de terţe persoane” – http://www.asfromania.ro/index.php/legislatie/legislatie-asigurari/norme-csa/915-ordin-nr-142011 .
Pentru a putea lămuri astfel de probleme, trebuie să stabilim dacă evenimentul respectiv reprezintă un accident, intrând astfel sub incidenţa legislaţiei privind răspunderea civilă auto, sau nu?
Evenimentul rutier trebuie analizat atât în raport cu autorul, cât ṣi cu terţul păgubit. Pentru autor, evenimentul rutier nu este un accident, respectiv un eveniment întâmplător ṣi neprevăzut, întrucât acesta a fost produs cu intenţie. Pentru terţ însă, dacă nu a existat nici o legătură anterioară asumată între cele două părţii, (altercaţie în trafic, etc.) care să atragă un astfel de comportament al autorului ṣi să înlăture caracterul neprevăzut, evenimetul rutier este unul întâmplător ṣi neprevăzut ṣi reprezintă astfel un accident (victima s-a aflat în mod întâmplător la data, ora ṣi în locul producerii accidentului, fără să prevadă eventualele urmări). Evaluând astfel, putem spune că ne încadrăm în prevederile legii privind răspunderea civilă auto întrucât acel eveniment este un accident în raport cu terţul păgubit, cel care este protejat prin lege ṣi trebuie indemnizat.
Consider că aceasta a fost ṣi intenţia legiuitorului atunci când, în art. 58 lit.a) din legea 136/1995 actualizată, a prevăzut: “Asigurătorul recuperează sumele plătite drept despăgubiri de la persoana răspunzătoare de producerea pagubei, în următoarele cazuri: a) accidentul a fost produs cu intenţie; “. Rezultă din lege că asiguratorul este obligat să plătească ṣi atunci cănd persoana răspunzatoare a produs evenimentul cu intenţie, noţiunea de accident având aplicabilitate numai în ce priveṣte terţul păgubit. Dacă se avea în vedere exclusiv fapta autorului, legiuitorul nu putea folosi termenii de “accident” ṣi “intentie” întrucât aceṣtia nu au elemente comune.

Concluzie:
Ṣi în astfel de cazuri asiguratorii sunt ţinuţi să despăgubească, având drept de regres împotriva persoanei răspunzătoare de producerea prejudiciului.

Dauna auto

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *